De învăţat înveţi multe şi de la toţi. Dar profesor nu e decât cel care te învaţă să înveţi.

joi, 14 martie 2013

Comunicarea Parinte-Profesor

Un rol elementar in dezvoltarea si educatia copiilor il au, in aceeasi masura, familia si profesorii. Progresul este mai rapid in momentul in care parintii si profesorii colaboreaza in favoarea copiilor.

Cu toate astea, majoritatea parintilor nu reusesc sa creeze o buna comunicare intre ei si profesori, desi stiu cu totii ca dezvoltarea unei bune relatii parinte-profesor este esentiala pentru buna dezvoltare a elevilor.

Exista profesori care nu stiu cum sa comunice cu parintii, cum sa pastreze legatura cu acestia, la fel cum exista si parinti care in momentul in care afla ca trebuie sa mearga la o intrunire scolare prefera sa absenteze, considerand acest lucru fara importanta.

Cum pot parintii sa imbunatateasca comunicarea cu profesorii? 


Pentru a te apropia de profesorul sau dirigintele copilului tau trebuie sa-l suni si sa incerci sa planifici cu el o zi in care va puteti intalni. In momentul intalnirii cu profesorul trebuie sa-i subliniezi asteptarile tale referitoare la ceea ce-ti doresti sa invete copilul tau.

De cele mai multe ori parintii si profesorii provin din medii de viata diferite, de aceea profesorul nu stie ce atitudine sa aiba fata de acestia. In acest caz cel mai potrivit este sa-l lasi profesorul sa-ti cunoasca situatia familiara, mediul de acasa in care copilul tau isi desfasoara activitatea si de asemenea, sa-l intrebi ce asteptari are de la tine si de la copilul tau.

Poti sa-i ceri sugestii pentru activitatile pe care sa le desfasori in timpul liber impreuna cu cel mic, astfel incat sa ii dezvolti anumite capacitati care il pot ajuta atat in viata de zi cu zi, cat si la scoala.

Gandeste-te la talentul sau pasiunile pe care copilul tau le are si impartaseste-i-le profesorului. Povesteste-i ceea ce crezi ca ar putea sa faca pentru a-i capta atentia mereu si spune-i ca esti dispus sa ajuti. 

Pentru a avea o relatie cat mai buna atat cu parintii, cat si cu copiii, profesorul trebuie sa stie si ei cateva lucruri precum ceea ce familia isi doreste pentru copil;cum sa implice familia in procesul de invatare al copilului; cum sa le vorbeasca familiilor; cum sa comunice hotaririle familiei si sa respecte toate culturile prin actiunile sale.

4 pasi pentru o relatie sanatoasa parinte- profesor:
1.Prezinta-te profesorului si lasa toate detaliile tale de contact

2. Pune intrebari. Ce se va intampla in scoala anul asta, si cum pot ajuta? Ce putem face de acasa pentru a sprijini educatia?

3. Spune cateva cuvinte despre interesele deosebite ale copilului tau si despre calitatile sale, dar nu intra in toate amanuntele. Copilul s-ar putea sa se comporte foarte diferit cu profesorul si a discuta despre lucruri nu tocmai pozitive ar putea declansa asteptari sumbre in mintea profesorului.

4. Ofera-te voluntar. Intreaba cu ce poti sprijini scoala si profesorii.

Cum sa te intelegi bine cu profesorii copilului tau:
-"Il urasc pe invatatorul meu!" spune mereu copilul tau ? Poate chiar din prima zi de scoala? Se pare ca anul scolar nu arata tocmai promitator. Invatatorul nu se va schimba, asa ca trebuie sa gasesti modalitati de a il ajuta pe copil sa se adapteze cat mai bine situatiei create. Iata cum poti ajuta:

-Intreaba-i si pe alti parinti. Nu barfi.
In vreme ce unii vor fi de parere ca invatatorul este foarte critic, aspru cu cei mici si dificil, altii vor fi placut impresionati de cat de mult au invatat copiii lor. In acelasi timp, trebuie sa te asiguri ca increderea in sine si confortul copilului nu au de suferit!

-Implica-te
Mergi periodic pe la invatator, apropie-te de el. Ofera-te voluntar in cazul in care exista evenimente in care e nevoie de sprijinul parintilor.

-Fii empatic cu invatatorul
Incearca sa intelegi ca a avea grija de peste 20 de copii de varsta respectiva este destul de greu si poate deveni enervant in anumite momente. Unii copii nu pot sta potoliti pur si simplu si pentru oricine ar fi dificila acest gen de relationare.

Fa-l pe copil sa inteleaga ca nici o situatie nu e numai in alb si negru.
De fiecare data cand copilul tau povesteste lucruri urate despre invatator, roaga-l sa-ti povesteasca si ceva frumos din ziua respectiva, din clasa. Astfel vei capata o perspectiva mai ampla asupra evenimentelor si il vei invata pe copil sa priveasca si lucururile pozitive.

-Actioneaza la nevoie
Va deveni evident in timp ca anumite plangeri din partea copilului sunt intemeiate si altele nu. Daca exista anumite cauze si simti ca invatatorul nu se poarta corect fata de copil, nu ezita sa soliciti o intalnire cu acesta si sa iti exprimi clar punctul de vedere. Vei afla poate ca si cel mic are anumite probleme de comportament, caz in care fii corect pana la capat si poarta o discutie in care sa-i explici cum ar trebui sa se poarte.

-Fa complimente cu fiecare ocazie posibila
Cu ocazia intalnirii cu invatatorul, spune-i acestuia cat de mult apreciezi lucrurile bune pe care le face si dedicarea sa. Fii explicit cu lucrurile care-ti plac si accentueaza-le. 

-Rezultatul?
Iti vei consolida relatia cu invatatorul, vei privi lucrurile si din perspectiva sa, il vei face sa inteleaga unde greseste. Iar pe copil il vei invata cat de important este sa se adapteze si sa inteleaga principii de baza ale relationarii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu